El Bulli: Berättelsen om en dröm
- Dokumentär
- 2010
- Avsnitt 5
- Säsong 1
- 54 min
- 7+
- Säsong 1
- Avsnitt 5: Avsnitt 5 (1996-1999)
elBulli får sin tredje Michelinstjärna. Inom den tekniska forskningen och begreppsforskningen hittas en ny teknik för karamellisering, vilket leder till utvecklingen av nya bakverk, varmt gelatin, varma skum och gelatinpulver.
Om serien: Från skapandet av restaurangen under familjen Schillings regi år 1963 till Ferran Adriàs ankomst år 1984.
Avsnitt 1 (1963-1986)
Avsnitt 1
55 minTillgänglig till tors 14 novÅr 1956 köper familjen Shilling mark i Cala Montjoi. År 1981 tar elBulli sina första steg som restaurang. Juli Soler tar över positionen som restaurangchef år 1981. Två år senare kommer Ferran Adrià in i bilden som lärling.
År 1956 köper familjen Shilling mark i Cala Montjoi. År 1981 tar elBulli sina första steg som restaurang. Juli Soler tar över positionen som restaurangchef år 1981. Två år senare kommer Ferran Adrià in i bilden som lärling.
Avsnitt 2 (1986-1991)
Avsnitt 2
56 minTillgänglig till tors 14 novFerran Adrià står som ensam kock år 1987. Samma år bestämmer han sig för att gå ifrån kokböckerna och följa sin egen stil.
Ferran Adrià står som ensam kock år 1987. Samma år bestämmer han sig för att gå ifrån kokböckerna och följa sin egen stil.
Avsnitt 3 (1991-1993)
Avsnitt 3
55 minTillgänglig till tors 14 novEfter några år av traditionell, inhemsk matlagning börjar en mer personlig stil ta sin början. Den här vägen leder till nyskapande matlagning och målet att uppnå absolut kreativ frihet. De första kreativa processerna föds.
Efter några år av traditionell, inhemsk matlagning börjar en mer personlig stil ta sin början. Den här vägen leder till nyskapande matlagning och målet att uppnå absolut kreativ frihet. De första kreativa processerna föds.
Avsnitt 4 (1994-1996)
Avsnitt 4
56 minTillgänglig till tors 14 novDen tekniska forskningen och begreppsforskningen inleds, vilket troligtvis är den viktigaste vändpunkten för elBulli. Ferran Adrià och hans team arbetar på forskning av nya tekniker, begrepp och utföranden som skulle leda till en mängd nya recept.
Den tekniska forskningen och begreppsforskningen inleds, vilket troligtvis är den viktigaste vändpunkten för elBulli. Ferran Adrià och hans team arbetar på forskning av nya tekniker, begrepp och utföranden som skulle leda till en mängd nya recept.
Avsnitt 5 (1996-1999)
Avsnitt 5
54 minTillgänglig till tors 14 novelBulli får sin tredje Michelinstjärna. Inom den tekniska forskningen och begreppsforskningen hittas en ny teknik för karamellisering, vilket leder till utvecklingen av nya bakverk, varmt gelatin, varma skum och gelatinpulver.
elBulli får sin tredje Michelinstjärna. Inom den tekniska forskningen och begreppsforskningen hittas en ny teknik för karamellisering, vilket leder till utvecklingen av nya bakverk, varmt gelatin, varma skum och gelatinpulver.
Avsnitt 6 (1999-2002)
Avsnitt 6
56 minTillgänglig till tors 14 novInvesteringen i kreativitet ger resultat. En permanent workshop grundas i Barcelona. Senare öppnar de Bullicarmen, elBullis högkvarter. Dessutom försvinner menyn och lämnar avsmakningsmenyn som enda alternativ.
Investeringen i kreativitet ger resultat. En permanent workshop grundas i Barcelona. Senare öppnar de Bullicarmen, elBullis högkvarter. Dessutom försvinner menyn och lämnar avsmakningsmenyn som enda alternativ.
Avsnitt 7 (2003-2005)
Avsnitt 7
55 minTillgänglig till tors 14 novelBulli erbjuder en mängd nya begrepp, tekniker och utföranden: spherification, luftskum, flytande kväve, cru-teknik och frystorkning. Morphing syns på menyn samtidigt som bidragen från den industriella designen fokuserar på köket och bordet.
elBulli erbjuder en mängd nya begrepp, tekniker och utföranden: spherification, luftskum, flytande kväve, cru-teknik och frystorkning. Morphing syns på menyn samtidigt som bidragen från den industriella designen fokuserar på köket och bordet.
Avsnitt 8 (2005-2007)
Avsnitt 8
55 minTillgänglig till tors 14 novDen här perioden utmärks av Ferran Adriàs deltagande i konstuställningen Documenta12. Under 2007 bryts den röda tråden som funnits i elBullis historia sedan det sena 50-talet när Marketta Schilling, restaurangens grundare, dör vid 87 års ålder.
Den här perioden utmärks av Ferran Adriàs deltagande i konstuställningen Documenta12. Under 2007 bryts den röda tråden som funnits i elBullis historia sedan det sena 50-talet när Marketta Schilling, restaurangens grundare, dör vid 87 års ålder.
En dag på elBulli
Avsnitt 9
59 minTillgänglig till tors 14 novEn inspelning som under en hel dag följer kockar, serveringspersonal och gäster, från gryningen tills den sista kunden beslutar sig för att gå. Det här ger en realistisk skildring av hur restaurangen i Roses fungerar på daglig basis.
En inspelning som under en hel dag följer kockar, serveringspersonal och gäster, från gryningen tills den sista kunden beslutar sig för att gå. Det här ger en realistisk skildring av hur restaurangen i Roses fungerar på daglig basis.
Avsnitt 10 (2007-2009)
Avsnitt 10
55 minTillgänglig till tors 14 novDet finns en utbredd konsensus om elBulli och Ferran inom många områden, inte bara i den kulinariska världen. Utöver ett flertal utmärkelser från Restaurant Magazine, tilldelas de designutmärkelser och Ferran blir hedersdoktor.
Det finns en utbredd konsensus om elBulli och Ferran inom många områden, inte bara i den kulinariska världen. Utöver ett flertal utmärkelser från Restaurant Magazine, tilldelas de designutmärkelser och Ferran blir hedersdoktor.